2018-02-24 13:00:49• hírek • Agerpres.ro

A szülők többségének fogalma sincs arról, mivel foglalkozik gyermekük a világhálón

A tanulók 18 százaléka szerint a szüleik csak azt hiszik, hogy teljes körű tudomásuk van arról, gyermekeik mire használják az internetet, valójában azonban nem tudnak mindent ezzel kapcsolatban.

További 13 százalék ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy szüleik majdnem semmit nem tudnak arról, mivel foglalkoznak gyermekeik, amikor rákapcsolódnak a világhálóra - derül ki a Bűnözést Kutató és Megelőző Intézet felméréséből.


A Román Rendőr-főkapitányság által szombaton nyilvánosságra hozott tanulmány rávilágít arra, hogy azok a gyerekek, akiket szüleik hagytak szabadon felfedezni az internet világát, sokkal gyakrabban váltak az on-line térben megnyilvánuló zaklatások áldozataivá, mint azok, akik szüleik felügyele mellett tanultak meg a világhálón tájékozódni.


A megkérdezettek több mint 40%-a felelte azt, hogy szabadideje eltöltésében nagy szerepet kap az internetezés, emellett barátaikkal találkoznak, televízióznak vagy sportolnak. A kérdésekre felelő fiatalok 78 százaléka tagja legalább egy közösségi hálónak, és több mint 50%-uk elfogadta olyan személy barátság-felkérését a közösségi hálón, akit a való életben nem ismer. A válaszadók 38 százaléka vallotta azt, hogy az interneten barátnak titulált személyek felét nem is ismeri.


A tanulmány készítői felhívják a figyelmet, hogy az internet-felhasználó iskoláskorúak zöme nem ismeri az idevágó jogszabályokat, figyelmen kívül hagyja vagy kis jelentőséget tulajdonít az on-line térben elkövetett visszaélések pszichológiai és jogi következményeinek.


A megkérdezettek 85,2%-a azt nyilatkozta, hogy tisztában van a személyes adatok idegen személyekkel történő megosztásában rejlő veszélyekkel, ugyanakkor 41.5%-uknak nem jelent problémát felfedni jelszavaikat a legjobb barátaik előtt.


Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha valaki megfenyegetné az interneten, 5,9%-uk azt felelte, hogy nem mondaná el senkinek. 10,5% a fenyegetésre fenyegetéssel válaszolna, 49,4% kérné a szülei segítségét és 57% elmentené az üzeneteket, hogy felhasználhassa azokat bizonyítékként egy büntetőjogi feljelentéshez.


A tanulmányból az is kiderül, hogy a megkérdezett diákoknak csak 40%-a ismerkedett szülei felügyelete mellett az internettel, 60%-uk önállóan fedezte fel a világháló működését és lehetőségeit.


A felmérés egy 1.370 fős, az ország megyéinek városi és vidéki lakosságát is reprezentáló mintán készült, a megkérdezett tanulók 2.-10. osztályosak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: